Mistrzowie Województwa Łódzkiego Konkursu AGROLIGA 2011

Show the MENU

Konkurs AGROLIGA 2011 – etap  wojewódzki rozstrzygnięty
Podczas uroczystego otwarcia XX Promocyjno-Handlowej Wystawy Rolniczej Rol-Szansa zostały ogłoszone wyniki wojewódzkiego etapu konkursu AgroLiga 2011. Konkurs AgroLiga  organizowany jest na szczeblu wojewódzkim przez Wojewódzkie Ośrodki Doradztwa Rolniczego, zaś na szczeblu krajowym – przez Redakcję Audycji Rolnych Programu 1 TVP S.A. we współpracy ze Stowarzyszeniem AgroBiznesKlub. Tradycyjny patronat pełnią: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Prezes ARiMR i Prezes ARR. Celem konkursu jest wyłonienie Mistrzów Krajowych AgroLigi  w kategoriach: Rolnicy i Firmy. Tegoroczni laureaci szczebla wojewódzkiego zostali uhonorowani pucharami Marszałka Województwa Łódzkiego, Prezesa Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego oraz Dyrektora ŁODR. Wyłonieni wojewódzcy mistrzowie w kategoriach: Rolnicy i Firmy, zostali zgłoszeni do eliminacji krajowych. Krajowy finał Konkursu AgroLiga 2011 odbędzie się w Warszawie w styczniu 2012 roku i to wówczas okaże się czy możemy poszczycić się kolejnym Mistrzem Krajowym AgroLigi z województwa łódzkiego.

Mistrz Województwa Łódzkiego Konkursu AGROLIGA 2011 w kategorii ROLNICY
Wioletta i Sylwester Imiołkowie
Krępa 56
gmina Domaniewice
powiat łowicki
 
Gospodarstwo o powierzchni 130 ha użytków rolnych własnych i dzierżawionych specjalizuje się w produkcji mleka. Obora wolno stanowiskowa, bezściołowa. Zamontowano w niej 6 stacji paszowych do zadawania paszy treściwej, automatycznie napełnianych z silosu będącego na zewnątrz budynku. Pasze objętościowe podawane są wozem paszowym bezpośrednio na korytarz paszowy - system TMR. Dojarnia karuzelowa na 22 stanowiska firmy De Laval. Obecnie utrzymywanych jest 220 krów mlecznych oraz młodzież na remont stada w ilości 130 szt. Dominuje rasa HF. Średnia wydajność - 8 tys. litrów. Rolnik korzystał z dotacji w ramach funduszy unijnych: SAPARD, SPO, PROW.
 

Mistrz Województwa Łódzkiego w Konkursie AGROLIGA 2011w kategorii FIRMY
PPHU „MĄK-POL”
Piotr Wlazły
98-260 Burzenin
ul. Złoczewska 38
powiat sieradzki
 
Przedsiębiorstwo rodzinne - dwie piekarnie i młyn - zajmujące się wytwarzaniem produktów przemiału zbóż, hurtową sprzedażą mąki i otrąb oraz produkcją i sprzedażą detaliczną pieczywa. Działa od 1987 roku przy czym budowę młyna wraz z baterią silosów ukończono w 1995 roku. W 2010 roku korzystając ze środków UE zakupiono automatyczną linię pakującą mąkę w torebki 1. kilogramowe. Pieczywo produkowane jest tradycyjnie na zakwasie i bez konserwantów. Jego sprzedaż odbywa się na rynku lokalnym i w ościennych powiatach, natomiast produkty przemiału zbóż na ternie całego kraju. Skupowane zboże badane jest we własnym wyspecjalizowanym laboratorium. Obecnie w firmie zatrudnionych jest ok. 50 osób, w tym osoby niepełnosprawne.
 
Elżbieta Michalak