„Podtrzymujmy tradycje, które świadczą o różnorodności i bogactwie dziedzictwa kulturowego na terenach Polski”- pod takim hasłem specjalistka Powiatowego Zespołu Doradców Rolniczych w Skierniewicach – Katarzyna Żyszkowska, wraz z Biblioteką Gminną w Kowiesach, 08 kwietnia 2017r. zorganizowała spotkanie szkoleniowo-warsztatowe, na którym uczestnicy spotkania wysłuchali informacji na temat zwyczajów towarzyszących Wielkiejnocy.
Jednym z kulinarnych zwyczajów związanych z przygotowaniami do wiosennych świąt, jest wypiekanie mazurków. Mazurki to ciasta spożywane w Polsce tylko w tym okresie a przystrajanie ich wymaga sporej cierpliwości i czasu. Ozdoby powstają wyłącznie z naturalnych składników – nasion oraz kandyzowanych owoców.
Po przekazaniu wskazówek dotyczących techniki wypiekania i zdobienia mazurków, uczestnicy warsztatów z zapałem przystąpili do zdobienia wcześniej przygotowanych spodów tradycyjnych mazurków.
Efekty tychże kulinarnych warsztatów, poniżej.
Katarzyna Żyszkowska
PZDR Skierniewice
Zdjęcia – Katarzyna Żyszkowska