Wielkanocne mazurki w Kowiesach

Show the MENU
12.04.2017
babka wilkanocna

„Podtrzymujmy tradycje, które świadczą o różnorodności i bogactwie dziedzictwa kulturowego na terenach Polski”-   pod takim hasłem specjalistka  Powiatowego Zespołu Doradców Rolniczych w Skierniewicach – Katarzyna Żyszkowska,  wraz z Biblioteką Gminną w Kowiesach,  08 kwietnia 2017r.  zorganizowała spotkanie szkoleniowo-warsztatowe, na którym uczestnicy spotkania wysłuchali  informacji na temat zwyczajów towarzyszących  Wielkiejnocy.

Jednym z kulinarnych zwyczajów związanych z przygotowaniami do wiosennych świąt,  jest wypiekanie mazurków. Mazurki to ciasta spożywane w Polsce tylko w tym okresie a przystrajanie ich wymaga sporej cierpliwości i czasu. Ozdoby powstają wyłącznie z naturalnych składników – nasion oraz  kandyzowanych owoców.

Po przekazaniu wskazówek dotyczących techniki wypiekania i zdobienia mazurków, uczestnicy warsztatów z zapałem przystąpili do zdobienia wcześniej przygotowanych spodów tradycyjnych mazurków.
Efekty tychże kulinarnych warsztatów, poniżej.

Katarzyna Żyszkowska
PZDR Skierniewice
Zdjęcia – Katarzyna Żyszkowska

babka wilkanocna
kobiety podczas robienia babek wielkanocnych
babka wilkanocna
babka wilkanocna
kobiety podczas robienia babek wielkanocnych
mini babka wielkanocne ciasteczka
babka wilkanocna
babka wilkanocna
babka wilkanocna
babka wilkanocna