Tygiel dla mleczarni WART-MILK z Sieradza!

Show the MENU
25.10.2019

Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego zs w Bratoszewicach Oddział w Kościerzynie Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego Wieluń brał udział w największej w Polsce imprezie promującej ekologiczne i tradycyjne produkty żywnościowe – XII Targach Naturalnej Żywności NATURA FOOD 2019.Odbywały się one od 18 do 20 października br. Tradycyjnie Departament Rolnictwa i Ochrony Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego zorganizował wojewódzki konkurs produktów tradycyjnych Tygiel Smaków.

       Do konkursu można było zgłosić maksymalnie dwa produkty wytwarzane tradycyjnymi metodami, stanowiące element dziedzictwa kulinarnego naszego regionu i element tożsamości społeczności lokalnych. Jest to co roku doskonały moment ich identyfikacji i promocji w 7 kategoriach:

  1. Mięso świeże oraz produkty mięsne
  2. Orzechy, nasiona zboża, warzywa i owoce
  3. Wyroby piekarnicze i cukiernicze
  4. Gotowe dania i potrawy
  5. Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
  6. Sery i inne produkty mleczne
  7. Inne produkty (w tym: oleje i tłuszcze, miody, produkty rybołówstwa itp.)

       Pod patronatem Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego do konkursu Tygiel Smaków 2019 w szranki stanęły:

  • Firma „Dobry Smak” – Paweł Mikuś (gmina Biała) – kiełbasa głogowska i kiełbasa krakowska sucha
  • Mleczarnia OSM ŁASK – twaróg tłusty Łask
  • Mleczarnia WART-MILK Sieradz – masło Extra, ser twarogowy tłusty Klinka.

       Do konkursu zakwalifikowały się 42 firmy i 66 produktów z województwa łódzkiego. Możemy się pochwalić, że główną nagrodę konkursu Tygiel Smaków w kategorii: sery i inne produkty mleczneotrzymała mleczarnia WART-MILK z Sieradza za ser twarogowy Klinka. Wszystkim laureatom nagrody wręczył wicemarszałek województwa łódzkiego Andrzej Górczyński.

 Tekst i fot.: Agnieszka Trojak