Już po raz czwarty, tym razem podczas XXVII Targów Rolnych AGROTECHNIKA, Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach zorganizował pokaz kulinarny „Tradycyjne Smaki Regionu Łódzkiego”.
Jego celem jest promowanie produktów wysokiej jakości przygotowywanych przez lokalnych producentów oraz koła gospodyń wiejskich. Podczas pokazu można było zarówno spróbować, jak i porozmawiać o degustowanych potrawach z ich wytwórcami.
Wszystkie zaprezentowane potrawy są potrawami tradycyjnymi, wytwarzanymi w oparciu o receptury przekazywane w ramach rodzinnych bądź lokalnych tradycji. Wiele z nich jest wpisanych (bądź aplikuje o taki wpis) na – prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Listę Produktów Tradycyjnych, co potwierdza tradycję kulinarną.
Uczestnicy pokazu odnajdując w spożywanych kęsach smaki dzieciństwa doceniali zarówno kunszt twórców jadła, jak i ich zaangażowanie w kultywowanie lokalnego dziedzictwa kulinarnego.
W tym roku tradycyjnymi smakami regionu łódzkiego były:
1) gulasz wieprzowy z pieczarkami, kluski śląskie, kruche ciasto z malinami i budyniową pianką – Mieczysławy Baranowskiej (Obidówek, powiat kutnowski)
2) wiosenny kapuśniak, naleśniki z farszem mięsnym, surówka z kapusty pekińskiej, ciasto Wenus – Koła Gospodyń Wiejskich SZEWCE WALENTYNA, reprezentowanego przez Zofię Adamiak (Marynin, powiat kutnowski)
3) kuleczki ziemniaczane nadziewane mięsem, ciasto domowe – Koła Gospodyń Wiejskich BRÓJCE (Brójce, powiat łódzki wschodni)
4) zalewajka, szarlotka rogowska, piernik z jabłkiem – Koła Gospodyń Wiejskich MARIANÓW-ROGÓW (Marianów, Rogów, powiat brzeziński)
5) kartacze nadziewane z mięsem i okraszone boczkiem, surówka z czerwonej kapusty, ciasto ze słonecznikiem – Krystyny Borowskiej (Stary Imielnik, powiat zgierski)
6) udka faszerowane marchewką, pieczone ziemniaki, ciasto z jabłkami – Koła Gospodyń Wiejskich w GŁUCHOWIE (Głuchów, powiat skierniewicki)
7) pazibroda, ciasto, koreczki, jajka faszerowane, pomidorki z sosem, wędlina tradycyjna – Koła Gospodyń Wiejskich LINKÓW (Linków, powiat rawski)
8) pierogi nagawskie z serem, pierogi nagawskie z kapustą i grzybami, drożdżówka tradycyjna – Elżbiety i Włodzimierza Krajewskich (Nagawki, powiat brzeziński)
9) dziad byszewski z kapuśniaczkiem, kruche babeczki z kremem – Koła Gospodyń Wiejskich BYSZEWY (Byszewy, powiat łódzki wschodni)
10) gołąbki, ciasto jamajka – Koła Gospodyń Wiejskich WARDZYN (Wardzyn, powiat łódzki wschodni).
Producentom pokazu dziękujemy za kulinarną ucztę, natomiast uczestnikom za ich entuzjazm i apetyt na to co polskie, na to, co nasze tradycyjne, pyszne…
Tekst i fot.: Edyta Kijak