Tradycyjne smaki regionu łódzkiego

Show the MENU
06.07.2017

W dzisiejszych czasach pielęgnowanie tradycji kulinar­nych sta­nowi coraz większą wartość. W dobie pośpiechu i nowatorskich roz­wiązań, kiedy jedzenie szybko przyrzą­dzane staje się coraz mniej zdrowe, szukamy powrotu do czasów, kiedy dostępne były tylko produkty naturalne, świeże, bez chemicznych i ge­netycznych modyfikacji.

Co roku, w trosce o zachowanie tradycji ku­linarnych naszego regionu, Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z sie­dzibą w Bratoszewicach, w każdym swoim oddziale, oragnizuje pokaz kulinar­ny pod nazwą Tradycyjne smaki regio­nu łódzkiego. Odbywają się one podczas targów Agrotechnika w Bratoszewi­cach, targów Rolniczo-Ogrodniczych w Kościerzynie oraz targów ROL-SZAN­SA w Piotrkowie.

Producenci, koła go­spodyń wiejskich i stowarzyszenia pre­zentują lokalne specjały, których trady­cja wytwarzania sięga co najmniej 25 lat. Pokazy te mają na celu identyfikowanie i promowanie produktów wytwarzanych w województwie łódzkim metodami tradycyjnymi, a przede wszystkim przypominanie dawnych smaków, które pamiętamy z dzieciństwa czy z obiadów u babci.

Do pokazu można zgłaszać produkty w 10 kategoriach: sery i inne produkty mleczne; mięso świeże oraz pro­dukty mięsne; produkty rybołówstwa, w tym ryby; orzechy; nasiona; zboża; wa­rzywa i owoce (przetworzone i nie); wy­roby piekarnicze i cukiernicze; oleje i tłuszcze (masło, margaryna itp.); miody; gotowe dania i potrawy; napoje (alkoho­lowe i bezalkoholowe); inne produkty.

Ostatni pokaz Tradycyjnych sma­ków regionu łódzkiego odbył się 27 maja w Kościerzynie, podczas Targów Rolniczo-Ogrodniczych. Wzięło w nim udział 7 producentów, z których każdy prezentował jeden produkt. Były to:

  • Flaki wołowe na rosole, producent: Koło Kobiet Wiejskich z Orchowa, w gminie Łask
  • Pierogi z kapustą i grzybami, pro­ducent: Halina Czuchra z Gajęcice Nowe, w gminie Pajęczno
  • Pulpety z warzywami, producent: Koło Gospodyń Wiejskich Mokr­sko, w gminie Mokrsko
  • Polędwiczki w sosie kurkowym, producent: Koło Gospodyń Wiej­skich Czechy, w gminie Zduńska Wola
  • Teklinowski kulin z farszem warzyw­nym, producent: Koło Gospodyń Wiejskich Teklinów, w gminie Wieruszów
  • Zupa gulaszowa z pajdą chleba na zakwasie, producent: Koło Go­spodyń Wiejskich w Rudzie, w gminie Sieradz
  • Piwo Koreb Miodowe, producent: Marek Kaczorowski PIWOMAR – BROWAR KOREB  z Łasku.

W podziękowaniu za przygotowanie potraw wszyscy producenci otrzymali nagrody rzeczowe zakupione ze środków ŁODR zs. w Bratoszewicach, które zostały wręczone podczas pokazu  przez Dyrekcje Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.

Kolejnych regionalnych i lokalnych przysmaków będzie można skosztować podczas następnego pokazu z serii „Tradycyjne smaki Regionu Łódzkiego”, który odbędzie się podczas XXVI Promocyjno-Handlowej Wystawy Rolniczej ROL-SZANSA 2017 w Piotrkowie Trybunalskim.

                                                                  Tekst : Katarzyna Janiak

 Zdjęcia: Teresa Nowak