Targi Na styku kultur 2019

Show the MENU
28.03.2019

W hali Expo Łódź przy al. Politechniki od piątku (22 marca) trwały trzydniowe XXV Targi Regiony Turystyczne Na Styku Kultur. Producenci zakwalifikowani do konkursu Polski Producent Żywności 2019 mogli prezentować swoje produkty na stoiskach Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego. W sobotę oraz w niedzielę (23 i 24 marca) w ramach targów można się było spotkać z odkrywcami podczas Festiwalu Podróżników National Geographic.

       O uzyskanie tytułu krajowego Polski Producent Żywności rywalizowały ze sobą najlepsi producenci z całego regionu. Celem przedsięwzięcia było wyróżnienie i promocja najlepszych polskich producentów żywności oraz zwrócenie uwagi konsumentów na wyroby charakteryzujące się najwyższą jakością.

      W  konkursie wzięły udział 42 produkty wystawione przez 25 wystawców w sześciu kategoriach. Wśród nich znalazły się:

a) trzy produkty z powiatu wieluńskiego z gminy Biała, firma „Dobry Smak” – Paweł Mikuś – w kategorii mięso świeże oraz produkty mięsne: kiełbasa szlachecka, kiełbasa pieczona i szynka pieczona

b) trzy produkty z powiatu wieluńskiego – Spółdzielnia Dostawców mleka w Wieluniu – w kategorii sery i inne produkty mleczne z: twarożkiem kanapkowo-sernikowym „Mój ulubiony”, masłem ekstra z Wielunia i twarogiem tłustym – klinek

c) dwa produkty z powiatu sieradzkiego – Okręgowa spółdzielnia Mleczarska w Sieradzu – w kategorii sery i inne produkty mleczne: ser twarogowy tłusty „Klinka” i mało ekstra.

       Targi objęte były patronatem przez Marszałka Województwa Łódzkiego.

       Mogliśmy na targach podziwiać produkty tradycyjne i regionalne z całej Polski. Stoiska naszych powiatów cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem.

 Tekst i fot.: Agnieszka Trojak