Spotkanie w Winnicy ŁODR

Show the MENU
24.02.2023

Winorośl (Vitis L.) od wieków fascynowała człowieka i należy ona do jednych z najstarszych roślin uprawnych. Udomowienie tej rośliny nastąpiło m.in. w ciepłych, południowych obszarach Europy i tam nadal jej uprawa oraz związana z nią produkcja wina jest bardzo ważną gałęzią ogrodnictwa. Do szerokiego grona krajów winiarskich małymi kroczkami „stara” się dołączyć Polska. W ostatnich latach w naszym kraju zauważalne jest większe zainteresowanie uprawą winorośli – powstają lokalne mniejsze/większe winnice. Ocieplenie klimatu, dostępność odmian wytrzymałych na mróz i odpornych lub mało wrażliwych na choroby, coraz bardziej przyjazne regulacje prawne w zakresie produkcji wina gronowego, dostępność nauki w zakresie „Winogrodnictwa i enologii” (m.in. na wyższych uczelniach) - to czynniki, które znacznie przyczyniły się do wzrostu liczby winnic w Polsce. Ustawa z dnia 2 grudnia 2021 r. o wyrobach winiarskich - znacznie ułatwiła wykonywanie działalności gospodarczej w tym zakresie. Według danych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa liczba producentów wina (wg. prowadzonej ewidencji) stale wzrasta i tak w roku gospodarczym 2009/2010 – było 21 zarejestrowanych producentów, a już w sezonie 2021/2022 – aż 380 producentów (źródło: www.kowr.gov.pl/interwencja/wino). Jednak trzeba zdawać sobie sprawę, że jest to uprawa/produkcja wymagająca odpowiedniej specjalistycznej wiedzy oraz dosyć kosztowna.  Dlatego decyzja o założeniu winnicy powinna być oparta na szczegółowej analizie uwzględniającej wiele czynników. Szkolenie o „Podstawach zakładania winnic na wina białe i czerwone” w Centrali ŁODR zs. w Bratoszewicach wspaniale wpisało się w obecny trend zainteresowań oraz oczekiwań obecnych i przyszłych winiarzy. Z wielką satysfakcją gościliśmy 22 lutego 2023 r. pasjonatów winogrodnictwa i enologii z województw: łódzkiego, mazowieckiego, śląskiego oraz świętokrzyskiego. Spotkanie uroczyście otworzył i serdecznie przywitał licznie zgromadzonych słuchaczy, Tomasz Kopera, dyrektor ŁODR zs. w Bratoszewicach. Wykłady  i warsztaty przeprowadziła dr inż. Marta Czaplicka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (Wydział przyrodniczo-technologiczny, Katedra Ogrodnictwa). Ogromna wiedza i doświadczenie prelegentki, z zakresu uprawy i prowadzenia winorośli, była zauważalna w każdym z wygłoszonych tematów szkolenia. A dotyczyły one: warunków przyrodniczych dla winnicy (w tym m. in. lokalizacji i przygotowania pola, zasad prawidłowego zakładania i prowadzenia winnicy); doboru odmian i podkładek (przedstawione były charakterystyki kilkunastu znanych i obiecujących odmian) oraz systemów prowadzenia winnicy wraz z ich wadami i zaletami. Naukowiec zwróciła szczególną uwagę jak niezbędna jest prawidłowa ochrona pnączy przed chorobami i szkodnikami. Jako ostatni wygłoszony został wykład dotyczący podstawowych zabiegów uprawowych. Bardzo istotne dla winorośli to czynniki siedliskowe: temperatura, światło, woda, gleba, leżąca pod nią skała, mikroklimat, wysokość nad poziomem morza, nachylenie terenu czy orientacja wobec słońca, czyli tzw. „the terroir” (franc.: terroir, czyli okolica, siedlisko). Termin ten jest używany w świecie winiarzy i określa unikatowe czynniki geologiczno-klimatyczne do wytworzenia indywidualnego wina. Ponadto winnica powinna składać się z kilku i odpowiednich dla danego miejsca odmian - aby uzyskać potem swoje niepowtarzalne wino i stworzyć swoją markę. W spotkaniu uczestniczyło 58 osób i byli to głównie producenci rolni, ogrodnicy, właściciele winnic, pasjonaci winogrodnictwa. Doradztwo rolnicze reprezentowali doradcy rolni z Ośrodków Doradztwa Rolniczego: łódzkiego, śląskiego i mazowieckiego. Warsztaty, z pokazem cięcia i prowadzenia krzaków, w trzyletniej „Winnicy ŁODR” w Bratoszewicach były wspaniałym uzupełnieniem tego wydarzenia.

Ewa Szewczyk

Foto: Agnieszka Baranowska