Oceny wyrobów mleczarskich dokonała w Łódzkim Ośrodku Doradztwa Rolniczego zs. w Bratoszewicach 5 czerwca Komisja Konkursowa w składzie:
Beata Bartodziejska (Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Zakład Jakości Żywności zs. w Łodzi); Beata Paziak-Domańska (Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Zakład Jakości Żywności zs. w Łodzi); Michał Majewski (Łódzki Urząd Wojewódzki w Łodzi); Jolanta Brzózka (Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego); Małgorzata Zel (Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Łodzi); Wojciech Tomaszewski (Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Łodzi); Honorata Przewoźniak (Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Łodzi); Waldemar Sender (Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego zs. w Bratoszewicach).
Do konkursu mleczarskiego zgłosiło się 10 zakładów mleczarskich z terenu województwa łódzkiego. Komisja przeprowadziła ocenę organoleptyczną produktów w zakresie: smak, zapach, konsystencja, wygląd i… opakowanie.
Komisja Konkursowa postanowiła przyznać puchary.
Puchar Wojewody Łódzkiego Zbigniewa Rau dla:
Puchar Marszałka Województwa Łódzkiego Grzegorza Schreibera dla
Puchar Prezesa Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego Bronisława Węglewskiego dla
Ponadto Komisja postanowiła przyznać wyróżnienia:
Bitwa Regionów to ogólnopolski konkurs, w którym reprezentacje kół gospodyń wiejskich przygotowują regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. Jak podkreślił minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski: To właśnie członkinie KGW są prawdziwymi ambasadorkami kulinarnych tradycji regionów. Któż lepiej i z większą pasją od tych pań potrafi czerpać z bogactwa folkloru, sięgać po dawne receptury i odnajdywać zapomniane smaki?
W „Bitwie Regionów” biorą udział drużyny składające się z maksymalnie trzech osób.
Konkurs jest przeprowadzany w trzech etapach.
Pierwszy to weryfikacja zgłoszeń w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa.
Drugi – przygotowanie potrawy przez zakwalifikowane zespoły podczas kulinarnego wydarzenia w każdym z województw. I ten właśnie etap rozegrany został w Bratoszewicach podczas Targów Rolnych „W sercu Polski”.
Trzeci – najlepsze drużyny z całego kraju spotkają się we wrześniu br. podczas Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu.
Organizatorem wydarzenia jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, a patronat nad konkursem objęło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Celem przedsięwzięcia jest promowanie regionalnych potraw przygotowanych z polskich produktów.
W półfinale konkursu spotkały się:
Komisji konkursowej przewodniczył Janusz Ciesielski, dyrektor KOWR OT Łódź. W składzie zasiadł również Marek Sarwa, zastępca dyrektora OT Łódź oraz Edyta Kijak z Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego zs. w Bratoszewicach.
Komisja przyznała:
pierwsze miejsce KGW „Swojskie Babki” z Tresty za żeberka w kapuście z suszonymi grzybami z „Przepisu Babci”
drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Stoku za barszcz biały z suszonymi grzybami i prażuchami
trzecie miejsce powędrowało do Koła Gospodyń Wiejskich w Woli Cyrusowej Kolonii za placki ziemniaczane w sosie kurkowym.
łódzki etap regionalny
Celem konkursu jest promocja zasad ochrony zdrowia i życia w środowisku pracy rolnika oraz popularyzowanie przyjaznych i bezpiecznych gospodarstw rolnych dla właścicieli i członków ich rodzin.
Komisje konkursowe oceniały m.in.: ład i porządek w obrębie podwórza, zabudowań i stanowisk pracy; stan budynków inwentarskich i gospodarczych, w tym: schodów i używanych drabin oraz instalacji i urządzeń elektrycznych; wyposażenie maszyn i urządzeń używanych w gospodarstwie w osłony ruchomych części, podpory i inne zabezpieczenia przed wypadkami; stan techniczny maszyn i urządzeń stosowanych w gospodarstwie; warunki obsługi i bytowania zwierząt gospodarskich; stosowanie, stan i jakość środków ochrony osobistej; rozwiązania organizacyjne, technologiczne i techniczne wpływające na bezpieczeństwo osób pracujących i przebywających w gospodarstwie rolnym; estetyka gospodarstw.
Tegorocznymi laureatami zostali:
1 miejsce: Beata i Stanisław Dałkowie z Mięsośni (powiat zgierski)
2 miejsce: Sylwia i Tomasz Słabi z miejscowości Świny (pow. łódzki wschodni)
3 miejsce: Iwona i Andrzej Olejniczakowie z Dąbkowic (pow. kutnowski)
4 miejsce: Bogumiła i Mariusz Kowalczykowie z Kobylina (pow. brzeziński)
5 miejsce: Martyna i Przemysław Świerczyńscy z Topoli Królewskiej (pow. łęczycki)
Wyróżnienia otrzymali:
Anna i Łukasz Lasoniowie z Łodzi
Barbara i Marian Miziołkowie z Bąkowa Dolnego (pow. łowicki)
Izabela i Marcin Golanowie z Dąbrowy (pow. łowicki)
Iwona i Radosław Persenowscy z miejscowości Wardzyn (pow. łódzki wschodni)
Przemysław Kowalczyk z Konstantynowa Łódzkiego (pow. pabianicki)
Nagrody dla laureatów zostały ufundowane ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Dla wyróżnionych nagrody ufundował Oddział Regionalny KRUS w Łodzi i Okręgowy Inspektorat Pracy w Łodzi. Wręczenia nagród dokonali: Tomasz Nowicki, dyrektor Oddziału Regionalnego KURS w Łodzi, Krzysztof Sudoł, okręgowy inspektor pracy w Łodzi i Tomasz Kopera, dyrektor Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach.
Konkurs organizowany przez Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego zs. w Bratoszewicach jest jednym z elementów Operacji pn. XXI Wojewódzka Wystawa Zwierząt Hodowlanych i Targi Rolne „W sercu Polski” oraz Konkurs Bezpieczne Gospodarstwo Rolne.
Celem konkursu jest propagowanie prośrodowiskowego stylu życia i zachęcanie do wprowadzania zasad gospodarowania sprzyjających ochronie gleb i produkcji bezpiecznej żywności oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat rolnictwa ekologicznego, ochrony środowiska oraz zdrowej żywności.
W tegorocznych konkursowych zmaganiach wzięło udział 26 rolników oraz uczniów szkół rolniczych z województwa łódzkiego. Konkurs odbył się w II etapach. Uczestnicy rozwiązywali test składający się z 30 pytań, który został udostępniony do pobrania na stronie internetowej ośrodka. Czteroosobowa Komisja Konkursowa z przewodniczącym Tadeuszem Morawskim, zastępcą dyrektora ŁODR zs. w Bratoszewicach, po sprawdzeniu nadesłanych prac wyłoniła trzy pierwsze miejsca z uzyskaną najwyższą liczbą punktów. Każdy uczestnik mógł ich zdobyć maksymalnie 30.
Nagrodę pieniężną w wysokości 1000,00 zł za uzyskanie pierwszego miejsca i zdobycie 30 punktów przyznano Nowakowskiemu Maciejowi z Głowna
Nagrodę pieniężną w wysokości 800,00 zł za uzyskanie drugiego miejsca i zdobycie 29 punktów przyznano Łukaszowi Zabostowi z Pilaszkowa
Nagrodę pieniężną w wysokości 600,00 zł za uzyskanie trzeciego miejsca i zdobycie 28 punktów przyznano Grzegorzowi Paclerowi z Bednar .
Nagrody sfinansowane zostały ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”
Oddział Regionalny Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w Łodzi podczas XXI Wojewódzkiej Wystawy Zwierząt Hodowlanych przeprowadził XIV konkurs dla wystawców pt. „Najbezpieczniejsza prezentacja zwierząt hodowlanych”. Wyboru dokonała powołana przez dyrektora OR KRUS w Łodzi komisja konkursowa,. Przy ocenie komisja brała pod uwagę:
a) efektywność wykorzystania powierzchni wystawienniczej stoiska
b) zachowanie przez właścicieli stoiska zasad bhp przy obsłudze prezentowanych zwierząt hodowlanych, w tym likwidację wszystkich zagrożeń dla dobrostanu zwierząt itp.
c) wyposażenie w elementy zabezpieczające przed urazami i/lub grożącymi powstaniem sytuacji wypadkowej, chroniące wystawców i osoby odwiedzające stoisko
d) atrakcyjność ekspozycji pod względem estetycznym.
Zwycięzcą konkursu został Krzysztof Rydzkowski ze Śleszyna za prezentację koni zimnokrwistych.
W konkursie brało udział 10 stanowisk wystawienniczych.
Zebrała: Grażyna Bożyk
Fot.: Janusz Szrama
Arkadiusz Krakowiak