Pierwsza edycja Konkursu „Chleba naszego…” za nami
Konkurs, który został objęty honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Grzegorza Pudy oraz Posła na Sejm RP Przewodniczącego Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Roberta Telusa - polegał na wypieku tradycyjnego chleba z mąki uzyskanej z pierwotnych odmian pszenicy - okrągłoziarnowej i perskiej, oraz z żyta – pochodzących z poletek doświadczalnych Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach. Do konkursowych zmagań zaproszone zostały Koła Gospodyń Wiejskich z terenu województwa łódzkiego, a ich zadaniem była prezentacja aktywnego kultywowania polskiego dziedzictwa kulturowego związanego z domowym wypiekiem chleba, dbałości o poczucie tożsamości kulturowej, pielęgnowania szacunku dla chleba, a także propagowanie spożycia pełnowartościowego pieczywa, wytworzonego z zastosowaniem tradycyjnych składników i metod.
Uprawę pierwotnych form pszenic – okrągłoziarnowej i perskie - Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach, prowadził w formie doświadczalnej po raz pierwszy. Było to doświadczenie, które miało dać odpowiedź jaki plon wydadzą pierwotne odmiany, jakie zabiegi agrotechniczne będą konieczne w trakcie uprawy oraz przede wszystkim, jaka będzie jakość ziarna, a na etapie końcowym jakość uzyskanej z niego mąki.
Badania wykazują, iż pszenice pierwotne pochodzące z początku udomowienia roślin (8 tys. lat p.n.e.) – między innymi okrągłoziarnowa i perska – charakteryzują się dużo większą zawartością składników biologicznie czynnych (m.in. witamin, składników mineralnych) niż w pszenice zwyczajne.
Zainteresowanie konkursem przerosło nasz oczekiwania - konkursowe formularze zgłoszeniowe przesłało 38 Kół Gospodyń Wiejskich z terenu województwa łódzkiego, z czego ostatecznie 34 przekazały swoje chleby do oceny.
Komisja miała bardzo trudne zadanie - każdy chleb był niepowtarzalny w swojej formie, wypieczony z ogromnym zaangażowaniem, polegającym nawet na poszukiwaniu w okolicy prawdziwego pieca chlebowego. Jako kryteria konkursowej oceny brano pod uwagę barwę wypieczenia, smak, zapach, poziom wypieczenia oraz strukturę miękiszu w przekroju a także ogólne wrażenie estetyczne.
Ostatecznie Komisja Konkursowa ustaliła następujące wyniki :
I MIEJSCE - Koło Gospodyń Wiejskich GORZĘDÓW, powiat radomszczański
II MIEJSCE - Koło Gospodyń Wiejskich w BIELOWICACH, powiat opoczyński
III MIEJSCE – Koło Gospodyń Wiejskich w BRANICY I REMBIESZOWIE, powiat zduńskowolski
WYRÓZNIENIA:
Koło Gospodyń Wiejskich WIELKA WIEŚ A, powiat łaski
Koło Gospodyń Wiejskich CIENIA, powiat sieradzki
Koło Gospodyń Wiejskich KARCZOWIANKI, powiat radomszczański
Pozostałe Koła Gospodyń Wiejskich które wzięły udział w konkursie :
Koło Gospodyń Wiejskich OSIECZANKI, powiat łowicki; Koło Gospodyń Wiejskich ROGÓW przy OSP ROGÓW, powiat brzeziński ; Koło Gospodyń Wiejskich MARIANÓW ROGOWSKI, powiat brzeziński
Koło Gospodyń Wiejskich w KĘDZIORKACH „ZAKRĘCENI” , powiat brzeziński ; Koło Gospodyń Wiejskich BRÓJCE, powiat łódzki wschodni ; Koło Gospodyń Wiejskich BYSZEWY, powiat łódzki wschodni; Koło Gospodyń Wiejskich WSI ADAMÓW, powiat brzeziński; Koło Gospodyń Wiejskich JORDANOWIANKI, powiat brzeziński ; Koło Gospodyń Wiejskich w KROSNOWIE, powiat skierniewicki;
Koło Gospodyń Wiejskich w CELIGOWIE, powiat skierniewicki; Stowarzyszenie Gospodyń w CHOCHOŁOWIE, powiat kutnowski; Koło Gospodyń Wiejskich w CHORKACH , powiat łęczycki
Koło Gospodyń Wiejskich w GOŁOCICACH, powiat łęczycki; Koło Gospodyń Wiejskich MIELESZYN, powiat wieruszowski ; Koło Gospodyń Wiejskich w TEKLINOWIE, powiat wieruszowski ; Koło Gospodyń Wiejskich CHOJNE, powiat sieradzki ; Koło Gospodyń Wiejskich KOŚCIERZYN, powiat sieradzki; Koło Gospodyń Wiejskich BUKOWIANKI, powiat sieradzki; Koło Gospodyń Wiejskich w CHODAKACH, powiat poddębicki ; Koło Gospodyń Wiejskich BRZÓZKI, powiat poddębicki; Koło Gospodyń Wiejskich SĘDOWIANKI, powiat poddębicki ; Koło Gospodyń Wiejskich DĄBROWIANKI, powiat łaski; Koło Gospodyń Wiejskich MOGILNO MAŁE, powiat pabianicki; Koło Gospodyń Wiejskich ZBOROWIANKI, powiat łaski ; Koło Gospodyń Wiejskich MAKOWE PANIENKI, powiat radomszczański ; Koło Gospodyń Wiejskich ŁĘCZNO, powiat piotrkowski; Koło Gospodyń Wiejskich GOLESZE DUŻE, powiat piotrkowski ; Koło Gospodyń Wiejskich DZIAŁAJMY RAZEM w SANGRODZU, powiat tomaszowski; Koło Gospodyń Wiejskich w SKRZYNKACH, powiat tomaszowski.
Wszystkim Kołom Gospodyń Wiejskich serdecznie dziękujemy za ogromne zaangażowanie i serce włożone w wypieki konkursowych chlebów, za aktywność w podtrzymywaniu tradycji wypieku chleba oraz za dbałość o naszą kulturową tożsamość.
Zwycięskie oraz wyróżnione Koła Gospodyń Wiejskich uhonorowane zostały nagrodami rzeczowymi ufundowanymi przez Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedziba w Bratoszewicach oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział terenowy Łódź.
Zapraszamy do udziału w kolejnych edycjach konkursu!
Tekst : Edyta Kijak, Anna Gołaszewska
Zdjęcia: Edyta Kijak, Monika Wojciechowska