Dzień Nowalijki w Piątku

Show the MENU
05.06.2019

Piętnasta edycja Dnia Nowalijki w Piątku odbyła się w tym roku w niedzielę 2 czerwca. Uroczystego otwarcia festynu dokonali: Krzysztof Lisiecki, wójt gminy Piątek, Daniel Gorący, przewodniczący Rady Gminy i Włodzimierz Lewandowski, dyrektor Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach.

            Tradycyjnie ogłoszono konkursy – na największą kapustę i największego kalafiora oraz konkurs kulinarny.

            Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach w piątkowskich spotkaniach z nowalijkami w roli głównej bierze udział co roku. Ciekawe kolorowe stoisko ośrodka przygotowuje Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Łęczycy.

            W tegorocznym konkursie kulinarnym pod hasłem Kolorowe witaminy Grand Prix zdobyła zapiekanka przygotowana przez Stowarzyszenie Aktywne Panie z Pokrzywnicy. Zwycięzcy, ale i uczestnicy konkursu otrzymali nagrody rzeczowe – artykuły gospodarstwa domowego i książki.

            Jak co roku najwięcej emocji wzbudziło ogłoszenie wyników konkursów na największą kapustę i największego kalafiora.

Największe kapusty wyhodowali:

1. Dominik Pawliczak z Pokrzywnicy – odmiana Gazela o wadze – 12,25 kg

2. Krzysztof Stencel z Boguszyc – odmiana Gazela o wadze – 11,30 kg

3. Krzysztof Stróżewski z Boguszyc – odmiana Gazela o wadze 8,85 kg.

Największe kalafiory wyrosły u:

1. Damiana Krupińskiego z Balkowa – odmiana Abeni o obwodzie 78 cm

2. Adriana Liczkowskiego z Balkowa – odmiana Abeni o obwodzie 77 cm

3. Arkadiusza Piłacika z Balkowa – odmiana Abeni o obwodzie 75 cm.

Kolejnym, sztandarowym punktem nowalijkowego festynu był koncert orkiestry Ochotniczej Straży Pożarnej z Piątku, który – jak zawsze – zgromadził liczną publiczność i nagrodzony został gromkimi brawami.

Finałem Dnia Nowalijki był wieczorny koncert zespołu Bayer Full. W rytmie największych przebojów publiczność bawiła się ponad godzinę, a potem… zabawa taneczna pod gołym niebem, której oprawę muzyczną zapewnił zespół Bajka.

 

Tekst i fot.: Małgorzata Smela