Podczas Targów Rolnych „W sercu Polski” odbył się I etap konkursu „Bitwa Regionów”. To ogólnopolski konkurs kulinarny, w którym reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich przygotowywali regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. Celem konkursu było promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Ważnym aspektem było także promowanie i wspieranie Kół Gospodyń Wiejskich. Konkurs skierowany był do Kół Gospodyń Wiejskich oraz stowarzyszeń skupiających osoby z terenów wiejskich, których celem statutowym działania jest m.in. promocja i pielęgnowanie lokalnych tradycji kulinarnych, działalność wspomagająca rozwój wspólnot i społeczności lokalnych, rozwój kultury ludowej, w tym w szczególności kultury lokalnej i regionalnej, upowszechnianie i rozwój form współdziałania, gospodarowania i racjonalnych metod prowadzenia gospodarstw domowych.
Zmagania kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich w tegorocznej Bitwie Regionów w Bratoszewicach rozpoczęto od losowania kolejności konkursowej. Udział w konkursie brali KGW reprezentujące powiaty: skierniewicki, zgierski, brzeziński, kutnowski, łowicki, łódzki wschodni.
Potrawy konkursowe oceniała komisja w składzie: przewodniczący Dominik Wróblewski właściciel, Szef kuchni Restauracji i Hotelu WRÓBLEWSCY w Sieradzu, zastępca przewodniczącego Pan Michał Świercz Etnograf z Muzeum Archeologicznego i Etnograficznego w Łodzi w roli eksperta regionalnego oraz Marcin Mitręga przedstawiciel KOWR.
Elementem tegorocznej Bitwy Regionów na tym etapie były także animacje dla dzieci promujące zasady zdrowego odżywiania, produkty rolne i żywnościowe, metody ich produkcji, a także systemy jakości produktów rolnych i żywnościowych. Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach w ramach animacji dla dzieci organizował warsztaty z podstaw kiszenia i fermentacji, które poprowadzili dla dzieci Państwo Grażyna i Tomasz Andrzejewscy, rolnicy produkujący w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego kiszonki i inne produkty, prowadzą gospodarstwo pod nazwą Z Wrzasku o brzasku.
Konkurs kulinarny Bitwy Regionów odbywał się w sympatycznej atmosferze. Wszystkie prezentowane potrawy konkursowe były przygotowane na wysokim poziomie co sprawiło, że komisja konkursowa nie miała łatwego zadania. Jednakże wykazała się profesjonalizmem i wyłoniła zwycięzców, oto oni:
I miejsce i nagroda 2000 zł dla KGW "Stanisławiczanki" w Stanisławicach, które zaprezentowały potrawę - Żur w wykonaniu Stanisławiczanek.
II miejsce i nagroda 1500 zł dla KGW w Lubowidzy, które zaprezentowały potrawę - Gruszczonka.
III miejsce i nagroda 1000 zł dla KGW w Lipcach Reymontowskich, które zaprezentowały potrawę - Lipieckie pierogi z bobem w dwóch wydaniach.
Komisja przyznała także jedno wyróżnienie dla KGW w Muchnowie za potrawę - Kaczka faszerowana podawana z ziemniaczkami i buraczkami
Nagrody, wyróżnienie i podziękowania wręczyli: Pan Marek Mazur Wicewojewoda. Łódzki, Pan Andrzej Karniszewski Dyrektor ŁODR z siedzibą w Bratoszewicach , Pan Andrzej Stępień Dyrektor Oddziału Regionalnego ARiMR w Łodzi oraz Pan Przemysław Jaszczak Dyrektor KOWR OT W Łodzi.
Zwycięzcom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!