W Zespole Szkół w Byszewie w poniedziałek 6 marca odbyło się szkolenie na temat Prowadzenie działalności pozarolniczej. Koordynatorki z firmy Avon Karolina Faryńska i Agnieszka Krukowska zaprezentowały możliwość podjęcia takiej działalności przez mieszkanki wsi oraz przedstawiły historię firmy i techniki sprzedaży.
W 1886 roku obwoźny sprzedawca książek David McConnell założył firmę, która oferowała kobietom nie tylko wysokiej jakości produkty, lecz także możliwość finansowej samodzielności oraz rozwoju osobistego. I choć biznesowy rynek należał wówczas przede wszystkim do mężczyzn, księgarz jako pierwszą zatrudnił właśnie kobietę. P.F.E. Albee rozpoczęła innowacyjną w tamtych czasach sprzedaż bezpośrednią i tym samym stała się pierwszą konsultantką firmy Avon. Marka ta jako jedna z pierwszych dała szansę amerykańskim kobietom na zarabianie własnych pieniędzy jeszcze na długo przed uzyskaniem przez nie praw do głosowania.
Dziś Avon – to światowy lider na rynku kosmetycznym. Firma jest obecna w ponad 100 krajach na całym świecie, a oferowane produkty dystrybuowane są przez 5 milionów konsultantek.
W Polsce Avon działa od 1992 roku. Początkowo firma na naszym rynku jedynie sprzedawała i dystrybuowała swoje produkty. W 1997 roku Avon uruchomił w Garwolinie fabrykę kosmetyków, która obecnie jest jedną z najnowocześniejszych i największych w Europie. Avon – to również jedna z najbardziej odpowiedzialnych społecznie firm na świecie. Z wielkim zaangażowaniem podejmuje problemy kobiet, takie jak: rak piersi czy przemoc domowa.
Kobiety decydujące się na podjęcie współpracy z tą firmą nie muszą otwierać własnej działalności czy wnosić wkładu początkowego. Firma funkcjonuje zgodnie z głoszonym hasłem: W Avon działasz dla siebie, ale nie jesteś sama. Każdy jest swoim własnym szefem, ale zarazem może liczyć na wsparcie osób bardziej doświadczonych, którzy służą radą oraz pomocą.
Jedna z pań uczestniczących w szkoleniu podjęła pracę w firmie Avon i zebrała swoje pierwsze zamówienie.
Po zakończonym szkoleniu rolniczki wzięły udział w wydarzeniu społecznym zorganizowanym przez młodzież gimnazjalną w ramach programu Żyj smacznie i zdrowo. Program ten jest akcją edukacyjną marki Winiary prowadzoną we współpracy z Federacją Polskich Banków Żywności w polskich gimnazjach. Głównym zadaniem akcji jest przekazanie młodzieży zasad prawidłowego i smacznego odżywiania, zachęcanie do podejmowania pierwszych prób gotowania oraz zachęcanie do wspólnego rodzinnego spożywania posiłków.
Zgłoszona do konkursu klasa IIIa przygotowała prezentację na temat zdrowego odżywiania i poczęstunek: batoniki z musli, koktajl bananowy i roladę łososiowo-szpinakową, natomiast rolniczki zrobiły sałatkę z selera naciowego, jabłka, gruszki, kukurydzy i słonecznika. Wspólna degustacja została udokumentowana na zdjęciach.
Tekst i fot.: Hanna Moszczyńska